top of page

ΩΡΛ

ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΤΩΝ ΒΡΑΧΥΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ

Παγκοσμίως οι βραχυκεφαλικές φυλές γίνονται ολοένα και περισσότερο δημοφιλείς, η εντατική τους όμως αναπαραγωγή προς όφελος κάποιων χαρακτηριστικών συνέβαλε στην επιδείνωση της στένωσης της ανώτερης αναπνευστικής οδού, με αποτέλεσμα τα αναπνευστικά προβλήματα να γίνονται εντονώτερα και να εμφανίζονται σε νεαρότερη ηλικία.
Οι δυσμορφίες και η σύμπτωση των τοιχωμάτων των αεραγωγών είναι πιο πολύπλοκες απ'ότι μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν.
Οι ρινικές κοιλότητες του σκύλου εκτός από την αναπνευστική και την οσφρητική λειτουργία είναι κατάλληλες και για τη θερμορρύθμιση, λειτουργία υποβαθμισμένη σε πολλές βραχυκεφαλικές φυλές. Τα νοσήματα που σχετίζονται με τη θερμότητα προκαλούνται ενδεχομένως λόγω της περιορισμένης ικανότητας της θερμορρύθμισης και όχι από τον περιορισμένο αερισμό των πνευμόνων και την επακόλουθη υποξαιμία.

 

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΥΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ;
Η βασική αιτία της αναπνευστικής δυσχέρειας θεωρούνταν τριπλή: οι στενοί μυκτήρες, η επιμηκυσμένη μαλθακή υπερώα και οι εκστραμμένες λαρυγγικές κοιλίες (λαρυγγοκήλες). Η εντατική αναπαραγωγή όμως, συνέβαλε στην αλλαγή και στην επιδείνωση της δυσμορφίας ολόκληρης της αναπνευστικής οδού. Επομένως, εκτός από την ορατή εξωτερικά στένωση των μυκτήρων, υπάρχει και στένωση των ρινικών κοιλοτήτων που ΔΕΝ είναι εξωτερικά ορατή, λόγω του ογκώδους, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, πτερυγίου της ρινός, εσωτερική στένωση των ρινικών κοιλοτήτων και των ρινικών χοανών, έμφραξη του φάρυγγα, λόγω σχετικής γλωσσομεγαλίας (French Bulldogs), υπερτροφικών αμυγδαλών, υπετροφικής μαλθακής υπερώας, ποικίλου βαθμού σύμπτωση των τοιχωμάτων του λάρυγγα, εξ αιτίας της έλλειψης

σταθερότητας των χόνδρων του, τραχειομαλάκυνση, υποπλασία της τραχείας.
 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗΣ;
Σύμπτωση των τοιχωμάτων των ανώτερων αεραγωγών – φαινόμενο "μυικός ιστός στο κουτί". Η μικρή ρινική κοιλότητα δεν είναι ικανή να πληρεί τις φυσιολογικές της λειτουργίες. Ο υποδιπλασιασμός της ακτίνας των αεραγωγών αυξάνει κατά 16 φορές την αντίσταση, με αποτέλεσμα την κοπιώδη αναπνοή και περαιτέρω σύμπτωση των τοιχωμάτων, λόγω αρνητικής πίεσης. Η μεγάλη ποσότητα ιστών στο "κουτί" με τα σκληρά τοιχώματα συμβάλλει στη στένωση του σωλήνα.
 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Εάν ο ιστός αποτελείται κατά ένα μέρος από λίπος, θεωρείται απαραίτητη η μείωσή του, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα για την απώλεια του σωματικού βάρους, ως επικουρικό μέτρο. Θεραπευτικά δημιουργείται χώρος στο ρινοφάρυγγα με την εκτομή της υπερτροφικής μαλθακής υπερώας και την αμυγαλεκτομή. Σχετικά με τη στένωση των μυκτήρων αντιμετωπίζεται με διεύρυνσή τους.
 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα είναι περισσότερα εκείνων που προκαλεί η τριάδα των στενωτικών μυκτήρων, της υπερτροφικής μαλθακής υπερώας και των λαρυγγοκηλών. Ο ρινοφάρυγγας στενεύει λόγω υπερβολικού πλεονάζοντος ιστού. Υπάρχει γενικευμένη δυσμορφία των ανώτερων αεραγωγών. Παρατηρείται έμφραξη του προδόμου των ρινικών κοιλοτήτων και ενδορρινική στένωση με υπερτροφία και αποφρακτική παρέκκλιση των κόγχων. Η δραστική μείωση της ρινικής αναπνοής για ένα σκύλο σημαίνει απώλεια του κύριου οργάνου θερμορρύθμισης, το οποίο δεν είναι ικανό να συμβάλλει στην ικανοποιητική απώλεια θερμότητας από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, της διέγερσης ή ακόμη και της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Αυτό προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε καταπληξία και θάνατο. Για τον λόγο αυτό τα βραχυκεφαλικά ζώα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ζέστη, λαχανιάζουν χωρίς αποτέλεσμα-όφελος, ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου και χωρίς σωματική άσκηση, ενώ ενδέχεται να απαιτηθούν πολλές ώρες για να επανέλθουν ακόμη και μετά από σύντομη άσκηση.
Εδώ λοιπόν τίθεται μία πραγματική πρόκληση για τη διάσωση των βραχυκεφαλικών φυλών. Με σκοπό τη διάσωση των ζώων που ανήκουν στις φυλές αυτές, θα πρέπει να επανεκτιμηθεί εκ θεμελίων η αναπαραγωγή τους. Οι κτηνίατροι και οι εκτροφείς πρέπει να συνεργαστούν στενά και να συζητήσουν διεξοδικά τα ανακύπτοντα προβλήματα. Το ζωόφιλο κοινό και τα μέσα ενημέρωσης γνωρίζουν επαρκώς το πρόβλημα σχετικά με την υπερ-εντατική αναπαραγωγή συγκεκριμένων χαρακτηριστικών που είναι επιβλαβή για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ζώων που ανήκουν σε καθαρόαιμες φυλές.
Μια λίγο μακρύτερη μύτη σίγουρα δεν θα αλλοίωνε τον μοναδικό χαρακτήρα των σκύλων αυτών.

ΒΙΒΙΛΟΓΡΑΦΙΑ
Αποφρακτικό σύνδρομο της ανώτερης αναπνευστικής οδού των βραχυκεφαλικών φυλών, Gerhard Oechtering, DVM, Dipl.ECVAA, Leibzig University, Veterinary Focus, #20.2, 2010

ΣΤΕΝΩΤΙΚΟΙ ΜΥΚΤΗΡΕΣ ΣΚΥΛΟΥ

ΣΤΕΝΩΤΙΚΟΙ ΜΥΚΤΗΡΕΣ ΣΚΥΛΟΥ

ΣΤΕΝΩΤΙΚΟΙ ΜΥΚΤΗΡΕΣ ΣΚΥΛΟΥ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΥΤΗ ΚΑΙ ΜΥΚΤΗΡΕΣ ΒΡΑΧΥΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΣΚΥΛΟΥ

ΓΝΩΜΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ: Περιστατικό Αποφρακτικού Συνδρόμου της Ανώτερης Αναπνευστικής Οδού των Βραχυκεφαλικών Φυλών

Θα ήθελα να καταθέσω την εμπειρία μου για τη μικρή μου "ΖΟΥ-ΖΟΥ", που αφορά στο πρόβλημα στένωσης της αναπνευστικής οδού των βραχυκεφαλικώ φυλών.  Πριν από 10 χρόνια ήρθε κοντά μας μια όμορφη γλυκούλα και παιχνιδιάρα σκυλίτσα French Bulldog που λατρέψαμε!!  Από την πρώτη μέρα που την είχαμε κοντά μας (1 μηνός) είχε τεράστια δυσκολία στην αναπνοή.  Περνώντας τα χρόνια το πρόβλημα γινόταν τεράστιο (πιστεύαμε πως κάποια στιγμή.... θα φύγει.... έτσι ξαφνικά)! Η βόλτα μαζί της ήταν γολγοθάς, ειδικά το καλοκαίρι, κάθε βήμα και στάση! Απίστευτος από την άλλη, ο θόρυβος που δημιουργούσε αυτή η "δύσπνοια", η οποία ήταν μόνιμη και ολοένα εντεινόταν. Μέχρι που κάποια στιγμή και εξαιτίας σοβαρής οφθαλμικής επέμβασης γνωριστήκαμε με την εξαίρετη Κτηνίατρο - Χειρουργό, Ευγενία Σκούντζου, η οποία μας τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η αναπνευστική δυσχέρεια του ζώου λόγω μεγάλης επικινδυνότητας για τη ζωή του. Και είχε δίκιο! 

bottom of page