EΥΓΕΝΙΑ Κ. ΣΚΟΥΝΤΖΟΥ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ, M.Sc.
Η Ευγενία Σκούντζου αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1987. Παρέμεινε ως άμισθη Βοηθός στη Χειρουργική Κλινική της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. μεταξύ 1987-1988. Στη συνέχεια έγινε δεκτή με ερευνητική υποτροφία στην Κτηνιατρική Σχολή του University of Wisconsin-Madison, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές tης με τίτλο Master of Science, το 1990. Με την καθοδήγηση του καθηγητή D.E.Bjorling εργάστηκε με θέμα τις «Βλάβες επαναιμάτωσης» και με καθηγητή τον James Schoster διδάχθηκε Οφθαλμολογία.
Το 1993 προσκλήθηκε να παρακολουθήσει τον καθηγητή Marc Simon, πρωτοπόρο της Κτηνιατρικής Οφθαλμολογίας στην Ευρώπη και μόνιμο ομιλητή Συνεδρίων της Ευρ. Κτην. Οφθαλμολογικής Εταιρείας, στο ιατρείο του στο Παρίσι.
Το 1991 ξεκίνησε τη λειτουργία του Χειρουργικού Ιατρείου Μικρών Ζώων στην Αθήνα, με σκοπό την εξυπηρέτηση οφθαλμολογικών περιστατικών, Χειρουργικής Μαλακών Μορίων και στη συνέχεια Χειρουργικής με Laser και παραπομπών για ιατρεία στην Ελλάδα, καθώς και ευρύτερα.
Η Ε.Σκούντζου παρακολουθεί Σεμινάρια Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας ετησίως καθώς και του North American Veterinary Congress, Οrlando, Florida.
Είναι ομιλήτρια σε Πανελλήνια Συνέδρια, Επιστημονικές Ημερίδες, Διημερίδες, Σεμινάρια Επιστημονικών Εταιρειών και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την Κτηνιατρική Οφθαλμολογία σε έγκριτα Ελληνικά και Διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι εκπαιδεύτρια Χειρουργικής Οφθαλμολογίας σε επιμορφωτικά Επιστημονικά Σεμινάρια που απευθύνονται σε ελεύθερους επαγγελματίες.
Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας (ESVO), από το 1993.
Εξασκεί την Οφθαλμολογία και τη Χειρουργική με Laser και τα πεδία των ενδιαφερόντων της περιλαμβάνουν την Οδοντιατρική και την Αναγεννητική Ιατρική.
ΒΟΗΘΟΣ
ΣΑΡΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
Ο Παντελής Σαρρής αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2017. Έκτοτε, πραγματοποίησε διετή μετεκπαίδευση στο τμήμα Συγκριτικής Οφθαλμολογίας της Κλινικής Ζώων Συντροφιάς του Α.Π.Θ., ενώ παράλληλα συνέβαλε ενεργά στη διάσωση και αποκατάσταση ποικίλων αγρίων ζώων, στα πλαίσια της ΟΠΑΖ (Ομάδα Περίθαλψης Άγριων Ζώων). Από το 2018 εργάζεται και μετεκπαιδεύεται στο Χειρουργικό Ιατρείο Μικρών Ζώων της Ευγενίας Σκούντζου. Είναι μέλος του ESVO (European Society of Veterinary Ophthalmology) και το καλοκαίρι του 2020 παρακολούθησε το 14th Biennial ACVO William Magrane Basic Science Course in Veterinary and Comparative Ophthalmology, που διοργάνωσε το U.C. Davis, School of Veterinary Medicine. Είναι μέλος του ΑΡΙΩΝ - Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης & Περίθαλψης Κητωδών και το Μάιο του 2018 παρακολούθησε το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο CETUS RESCUE VET, για επίλεκτους κτηνιάτρους.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΛΑΜΑΡΙΑΣ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Πειραματικό Σχολείο και εισήχθη στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1979. Μετά το πέρας των σπουδών του μετέβη στις ΗΠΑ όπου εργάστηκε σε εξειδικευμένο Κτηνιατρικό Νοσοκομείο.
Το 1989 δημιούργησε το Ιατρικό Κέντρο Μικρών Ζώων στην Αγ. Παρασκευή, μία πλήρως επανδρωμένη Κλινική. Από το 2000 μετασχηματίστηκε σε Κλινική παραπομπών, που την τρέχουσα χρονική στιγμή υποστηρίζει χειρουργικά και διαγνωστικά περισσότερα από τριάντα ιατρεία των Αθηνών.
Απασχολείται στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και στη Φαρμακευτική Σχολή του Καποδιστριακού Παν. Αθηνών ως κύριος και υπεύθυνος κτηνίατρος των εκτροφών πειραματοζώων, ενώ τα τελευταία χρόνια συμμετέχει και σε ανθρωπιστικές αποστολές των Ιατρών του Κόσμου.
Συνεργάζεται με το ζωοφιλικό σωματείο της Αγ. Παρασκευής παρέχοντας υπηρεσίες σε αδέσποτα ζώα. Το 1994 υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Συνδέσμου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής (ΣΚΜΖΑ), υπηρετώντας σαν Γεν. Γραμματέας και Πρόεδρος για δέκα χρόνια. Κατά τη θητεία του στο ΣΚΜΖΑ πρότεινε και εισήγαγε πολλές καινοτομίες στον επαγγελματικό κτηνιατρικό χώρο όπως: την Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης, τις Εφημερίες, το Πρόγραμμα Στειρώσεων Αδεσπότων, την Εκπαίδευση Κτην. Νοσοκόμων.
Έχει συμμετάσχει στα περισσότερα διεθνή και εθνικά συνέδρια σαν σύνεδρος, ομιλητής και μέλος οργανωτικών επιτροπών. Είναι τακτικός ομιλητής σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Κτηνιατρικής και την καλοκαιρινή περίοδο δέχεται στην κλινική φοιτητές για εκπαίδευση. Έχει εκπροσωπήσει τον κλάδο του σε διεθνείς Κτηνιατρικούς (WVA,WSAVA, FECAVA, BaBSeVa) και Ζωοφιλικούς (WSPA) Οργανισμούς. Υπήρξε επιμελητής σύνταξης του συνδικαλιστικού περιοδικού.
Ασχολείται με τη Χειρουργική Μαλακών Μορίων και τα τελευταία χρόνια με τη Διαχείριση Κτηνιατρικών Κλινικών.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ, PhD
ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓ. ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ.
Η Δρ. Κομνηνού είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Οφθαλμολογίας και Παθολογίας Εξωτικών και Αγρίων Ζώων της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1987 και το 1992 ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Κτηνιατρικής του ΑΠΘ.
Εκπαιδεύτηκε στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Α.Π.Θ., ΑΧΕΠΑ, σε Σεμινάρια του North American Veterinary Congress, Orlando, στην Κτηνιατρική Σχολή του University of Florida, Gainesville, στην Κτηνιατρική Σχολή του University of Wisconsin, Madison, στο European School of Veterinary Advanced Studies, Toulouse, στο Marine Mammal Center in San Francisco και στο Seal Rehabilitation and Research Center, Pieturburen, Netherlands.
Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης και Επανένταξης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ, Χαλκιδική (www.arion.org.gr) και ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη της Ομάδας Περίθαλψης Αγρίων Ζώων του Τμήματος Κτηνιατρικής (http://wildlife-vetauth.blogspot.gr). Είναι Επιστημονικός Σύμβουλος και Υπεύθυνος Κτηνίατρος της “Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας” (ΜΟΜ), άμισθη επιστημονική συνεργάτης και υπεύθυνη κτηνίατρος της “Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας Δελφινιών και Φαλαινών” (ΔΕΛΦΙΣ).
Η Δρ. Κομνηνού εκπροσωπεί την Ελλάδα και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στη Διακρατική Σύμβαση ACCOBAMS, του ΟΗΕ "Agreement of 22 Mediterranean, the Black Sea and Atlantic Region Countries for the protection of Cetaceans”. Είναι επιστημονικός Σύμβουλος της ΜΚΟ “ARCTUROS, Φλώρινα (www.arcturos.gr), μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Διεθνούς Σύμβασης CITES, του Τμήματος Διεθνών Συμβάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ww.ypeka.gr), μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (www.eof.gr) και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της “ΑΝΙΜΑ” Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, 2008 (http://www.wild-anima.gr/). Είναι Επιστημονικός Σύμβουλος, συντονίστρια του Εθνικού Δικτύου Εκβρασμών Θαλασσίων Θηλαστικών.
Η κλινική της εμπειρία περιλαμβάνει τη Χειρουργική μικρών και μεγάλων ζώων, τη Συγκριτική Οφθαλμολογία, τη Χειρουργική-Ιατρική Εξωτικών και Άγριων ζώων και την Πειραματική Οφθαλμολογία. Η ερευνητική της δραστηριότητα περιλαμβάνει τη Συγκριτική Οφθαλμολογία ανθρώπου, μικρών και μεγάλων ζώων, τη Διάσωση και Διατήρηση της Άγριας Πανίδας και την Ιατρική των θαλάσσιων θηλαστικών.